Pszichológus Online

Nyelvtudás és önbizalom

Rita négy éve él Anglia egyik nagyvárosában. Otthon Vendéglátóipari Főiskolát végzett, de gyenge nyelvtudása miatt szóba sem jöhetett, hogy a végzettségének megfelelő állást kaphat külföldön. Azóta is egy kis étteremben dolgozik felszolgálóként. Egykori évfolyamtársai ma már felelős pozíciót töltenek be különböző jónevű szállodákban. S jóllehet, havi jövedelme bármelyikükénél több, szégyelli a helyzetét, emiatt minden korábbi barátságát megszakította.

Tavaly februárban keresett meg, éppen a 35. születésnapján. Mint első levelében leírta, kezd pánikba esni a jövőjét illetően. Csak telnek az évek, minden különösebb cél és esemény nélkül. Semmi kézzelfogható eredményt nem tud felmutatni és fogalma sincs arról, hogy merre tart. Nagyon távol van attól az álmától, hogy valaha családja, gyereke legyen, hiszen még egyetlen hosszú és normális kapcsolata sem volt. Úgy érezte, minden szempontból kifutott az időből.

Az online pszichológiai tanácsadás kezdetén az első kérdésem a nyelvtudására vonatkozott. Kiderült, hogy az elmúlt négy évben semmit nem fejlődött, mert valójában napi szinten nem is volt szüksége rá. Az étterem menüsorát betéve tudja, a felszolgáláskor szükséges formulákat úgyszintén. Ő maga szupermarketben vásárol, mindent szó nélkül vesz le a polcról. Bérelt lakásában magyar televízióadást néz, mert ezt érti, ez a kikapcsolódása. A lakást egyébként közösen bérlik páran magyarok, és valamennyi barátsága kint élő magyarokkal köttetett.

Párkapcsolatai is ebben az általa belterjesnek nevezett körben szövődtek, azonban pár hét után rendre zátonyra futottak. Eljutott addig, hogy jelentkezésekor már mindenkivel konfliktushelyzetben vagy haragban állt a környezetében.

Közös munkánk célkitűzése az volt, hogy tisztába jöjjön saját magával, megtalálja, hogy mit tehet a jövője tudatos alakítása érdekében és megértse, mi okozza a párkapcsolati kudarcokat.

Az nagyon hamar egyértelművé vált, hogy a jövőt csakis Angliában tudja elképzelni, semmiképpen nem akar visszatérni Magyarországra. Amikor kielemeztük az okokat és azt, hogy mégis csak honfitársakkal tart kapcsolatot, hamar felismerte az ellentmondást. Rádöbbent arra is, mi állt a nyelvtanulás útjába, és még azon a héten beiratkozott egy nyelvtanfolyamra.

Három héttel később úgy döntött, hogy elköltözik a magyaroktól. Intenzíven böngészte a hirdetéseket, míg elfogadható áron talált egy kis apartmant egy angolok által lakott házban.

Közben végigelemeztük a korábbi kapcsolatait, valamint azt a mintát, amit otthon családmodellként látott. Egyre pontosabban látta, hogy miért futott bele kudarcos körökbe, és egyre világosabbá vált, hogy mit akar a jövőben elkerülni.

Ahogy felidéztük a pályaválasztás időszakát, felelevenítettük régi célkitűzéseit, kezdtek előjönni ambíciói. Megfogalmazta, hogy mit akar, és mit kell tennie annak érdekében, hogy elérje. És nem csak megfogalmazta, hanem elképesztő módon rástartolt a nyelvtanulásra.

Ahogy fejlődött, úgy nőtt az önbizalma és a magabiztossága. Rátalált arra a szakmai képzésre, aminek elvégzésével lehetősége lesz a karrierjét továbbépíteni. A felvételi folyamat része azonban egy nyelvvizsga volt, melyet pár hete sikeresen teljesített. Így hamarosan megkezdheti a tanulmányait.

Szilveszterkor megismerkedett egy kedves angol fiúval. Már tudja, hogy korábban mit rontott el a kapcsolataiban, ezért most nagyon óvja a helyzetet. Mint mondja, talán nem feltétlenül ez a fiú lesz az igazi, de már hiszi, érzi, hogy képes lesz mély társkapcsolatra és családalapításra.

A magyarokkal való konfliktusait is sikerült elsimítania. Mostanában havonta egyszer találkozik velük, elbeszélgetnek, jól érzik magukat. És ennyi velük elég is. Mert az ő élete már más irányt vett.

Share

Pszichológus szerző:

Mottó: Imádom a pszichológiát. Ezért is választottam hivatásként.

Bemutatkozás: Az Eötvös Lóránd Tudományegyetem Pszichológia szakán 1986-ban végeztem, majd 1988-ban klinikai szakpszichológusi képesítést szereztem.

A veszprém megyei Káptalantótiban található magánrendelőmben pszichoterápiás segítséget, tanácsadást nyújtok azok számára, akik önértékelési vagy életvezetési nehézségekkel, önbizalomhiánnyal küzdenek, akik úgy érzik, hogy aktuálisan elakadtak az életükben vagy éppen döntésképtelennek érzik magukat egy sorsdöntő helyzetben.

Támogató terápiában segítek a gyász, veszteség, krízishelyzet érzelmi feldolgozásában.

Egyéni terápia és tanácsadás keretében segítem a depressziós levertséggel, szorongással és pánikjellegű tünetekkel hozzám fordulókat.

1990 óta foglalkozom meddőségi panaszokkal küzdő és lombikbébi-programban részt vevő házaspárokkal, segítve a gyermekre várakozás nehéz időszakának lelki megélését. Tapasztalataimról „Várva Várt Babák – Lombikbébi történetek” címmel könyvet írtam.

Házaspároknak párkapcsolati terápia keretében, hosszú évek gyakorlata alapján kidolgozott módszerrel adok útmutatást arra vonatkozóan, hogyan lehet közösen túljutni egy-egy hullámvölgyön, konfliktussal terhelt, elbizonytalanodott időszakon.

Azok számára, akik nem tudnak személyesen felkeresni, online tanácsadást nyújtok skype-on.

Időpont-egyeztetés e-mail-en vagy a 06-30-99 15 651-es telefonszámon lehetséges.

Szakmai tapasztalataimról, módszereimről további részleteket a honlapomon talál. Ha úgy érzi, segíthetek, örömmel várom jelentkezését!

Amire büszke vagyok:

Talán ezt a kérdést a legnehezebb megválaszolni, hiszen szerénytelenségnek tűnhet…Büszke vagyok a Gyermekeimre és a szakmai munkámra egyaránt. Ha újra kellene kezdenem, mindent éppen így csinálnék….