Pszichológus Online

Melankolikus személyiség

Leggyakrabban a tökéletes melankolikusnak nevezik az ebbe a típusba besorolható személyiséget, tulajdonságai alapján teljes joggal.
Három legfontosabb jellemzője: befelé forduló, gondolkodó, borúlátó.

A melankolikus temperamentumú ember hajlamos az elmélyülésre, átgondolt, elemző módon ügyel a legapróbb részletekre is, éles szemével az élet lényegének a mélyére lát.
Csendes szemlélődése lefoglalja, nem követelődzik, sőt, kifejezetten szereti a magányt.
Tehetséges alkotószellemmel bír, melyhez komoly, céltudatos attitűd társul. Így szinte minden helyzetben megtalálja a helyes megoldást.
Művészi fogékonysága segít abban, hogy értékelni tudja a világ szépségeit.
Az írók, zene- és képzőművészek többsége a tökéletes melankolikusok közül kerül ki, különösen, ha a veleszületett zsenialitás megfelelő ösztönzést és támogatást kap.

Érzékenyen figyel másokat, aggódik mások sorsáért és átérzi a problémáikat.
Türelme és mély empátiás készsége alkalmassá teszi arra, hogy a gondokat elemezve megfelelő pszichológiai tanácsot adjon. Együttérzése őszinte, önfeláldozó természete miatt mindig lehet számítani a törődésére.

A melankolikus személyiség mindig rendteremtésre, szervezettségre és főként tökéletességre törekszik.
Ez külső megjelenésében is megnyilvánul, többnyire jól öltözött, tiszta és ápolt.
Takarékos természete nyomán soha nem kihívó, inkább az egyszerűséget és a praktikumot helyezi előtérbe.
Táskájában és zsebeiben szinte mindennek megvan a maga helye, tele van mások szemében haszontalannak látszó tárgyakkal, eszközökkel, valójában”csak” arra van felvértezve, hogy a legváratlanabb helyzetekben is feltalálja magát.

Örök idealista, és ahogyan önmaga számára perfekcionista módon állítja fel a mércét, ugyanúgy egy eszményi, hibátlan társ megtalálására törekszik.
Óvatosan közelít a külvilághoz és az emberekhez. Előbb megbizonyosodik arról, hogy ki milyen tulajdonságokkal rendelkezik, és csak azután enged magához közel másokat. Ennek megfelelően kevés számú, de annál igazabb barátot tudhat magáénak.

Lelkiismeretessége, tervszerűsége, tökéletességre való törekvése a munkájában is megnyilvánul.
Elemző munkakörben kiváló teljesítményt nyújt, hiszen messzemenőkig ügyel a részletekre, precíz, kitartó és alapos.

Rendezettsége és szervezettsége abban is megnyilvánul, hogy állandóan listákat készít. Szabályosan lételeme a különböző jegyzetek, táblázatok és grafikonok gyártása. Elméjében szinte sorakoznak az adatok, számoszlopokban gondolkodik, nem is igazán érti, hogyan lehet ezek nélkül élni.

Mentalitásában nem az idő számít, hanem az elvégzett munka minősége, végeredménye.
Jelszava: dolgozni csak jól érdemes.
Megfigyelőképessége segít észrevenni a gondokat, találékonysága a probléma megoldását eredményezi és mindig következetesen végigviszi, amibe belekezdett.

Share

Pszichológus szerző:

Mottó: Imádom a pszichológiát. Ezért is választottam hivatásként.

Bemutatkozás: Az Eötvös Lóránd Tudományegyetem Pszichológia szakán 1986-ban végeztem, majd 1988-ban klinikai szakpszichológusi képesítést szereztem.

A veszprém megyei Káptalantótiban található magánrendelőmben pszichoterápiás segítséget, tanácsadást nyújtok azok számára, akik önértékelési vagy életvezetési nehézségekkel, önbizalomhiánnyal küzdenek, akik úgy érzik, hogy aktuálisan elakadtak az életükben vagy éppen döntésképtelennek érzik magukat egy sorsdöntő helyzetben.

Támogató terápiában segítek a gyász, veszteség, krízishelyzet érzelmi feldolgozásában.

Egyéni terápia és tanácsadás keretében segítem a depressziós levertséggel, szorongással és pánikjellegű tünetekkel hozzám fordulókat.

1990 óta foglalkozom meddőségi panaszokkal küzdő és lombikbébi-programban részt vevő házaspárokkal, segítve a gyermekre várakozás nehéz időszakának lelki megélését. Tapasztalataimról „Várva Várt Babák – Lombikbébi történetek” címmel könyvet írtam.

Házaspároknak párkapcsolati terápia keretében, hosszú évek gyakorlata alapján kidolgozott módszerrel adok útmutatást arra vonatkozóan, hogyan lehet közösen túljutni egy-egy hullámvölgyön, konfliktussal terhelt, elbizonytalanodott időszakon.

Azok számára, akik nem tudnak személyesen felkeresni, online tanácsadást nyújtok skype-on.

Időpont-egyeztetés e-mail-en vagy a 06-30-99 15 651-es telefonszámon lehetséges.

Szakmai tapasztalataimról, módszereimről további részleteket a honlapomon talál. Ha úgy érzi, segíthetek, örömmel várom jelentkezését!

Amire büszke vagyok:

Talán ezt a kérdést a legnehezebb megválaszolni, hiszen szerénytelenségnek tűnhet…Büszke vagyok a Gyermekeimre és a szakmai munkámra egyaránt. Ha újra kellene kezdenem, mindent éppen így csinálnék….