Pszichológus Online

Külföldön élni

A külföldi lét nehézségei pszichológiája

Más témájú bejegyzést terveztem mostanra, de ma találtam egy nagyon jó, összefoglaló cikket arról, milyen változásokat is hoz, ha valaki külföldre költözik:

http://kulfoldremennek.hu/munka/221-egy-tortenet-arrol-hogyan-valtoztat-meg-a-kulfoldre-koltozes

Miután magam is megtapasztaltam a hazától való távolléttel kapcsolatos érzéseket, és miután immár öt éve keresnek meg rendszeresen külföldön élő hazánkfiai a problémáikkal, azt tudom mondani, hogy a cikkben leírtak nagyon is igazak.

Távol a hazától, Szeretteinktől, a megszokott környezettől, minden megváltozik bennünk, velünk, körülöttünk.

És minden más színbe, megvilágításba kerül.

Ezért nagyon ajánlom a cikket minden érintettnek!

Share
Pszichológus Online

Személyes pszichológiai rendelés

Örömmel jelenthetem, hogy végre elkészült a házunk és benne a személyes rendelőm is.

Pszichológiai magánrendelés Veszprém megyébenAki részese volt már komolyabb házfelújításnak, bizonyára nem lepődik meg azon a csúszáson, hogy az általam tervezett július helyett Karácsonyra lett készen minden….

A lényeg, hogy most már szeretettel tudok fogadni mindenkit, aki személyes terápiára szeretne jelentkezni.

A rendelőt saját ötleteim alapján rendeztem be, stílusában igyekeztem alkalmazkodni az általam imádott fagerendás mennyezet hangulatához. Sok mindent saját kezűleg újítottam, alakítottam a szekrényeken, polcokon, ami különösen jó érzéssel tölt el.

 

Magánpszichológus rendelése Veszprém megyében, KáptalantótibanMost, hogy készen lett, imádok leülni ebben a szobában.
Megnyugtat, elmélkedésre és magamba nézésre késztet, visszagondolok a múltra, eddigi életemre, a korábbi pácienseimre és a terápiákra.
És persze itt, ebben a környezetben jönnek az új inspirációk, ötletek. Hogy hogyan segíthetnék még többet, még jobban, milyen új módszerekkel gazdagíthatom a segítségnyújtás tárházát. Szerencsére ötletekben nem vagyok híján…

És akkor még nem is beszéltem a csodálatos környezetről, a körülöttünk lévő varázslatos tanúhegyekről, a Balaton közelségéről.

Abban a reményben várok minden hozzám fordulót a Veszprém megyei  Káptalantótiban, a Balaton-felvidék közepén, hogy hasonlóan fog érezni!

Share
Pszichológus Online

Pszichoterápia, pszichológiai kezelés

Amikor új társaságba kerülök, gyakran megkérdezik, hogyan is dolgozom pszichológusként, milyen valójában a munkám. Sokan úgy képzelik, hogy egy széken ülve nézem és hallgatom az előttem csukott szemmel kanapén fekvő páciensemet. És persze, hogy jó nagyokat hallgatok…

Freud-Sofa-pszichoterapiaSigmund Freud nyomán ez az általános kép alakult ki a pszichoterápiás munkáról, mely sokszor megfoghatatlannak tűnik egy laikus számára.

Ezért is gondoltam, hogy megpróbálom tömören összefoglalni a terápiás munka folyamatát.

Valójában a mindennapi munkánkban ritkán jut szerepe a kanapénak. Pontosabban csupán a számos pszichológiai módszer némelyikében, döntően a Freud által kidolgozott pszichoanalízisben.

Mára már rengeteg metódus létezik, tánc-, mozgás-, zene-, rajzterápia, hogy csak néhányat említsek azok közül, amelyek nagyon is megkívánják a test mozgatását, az interaktivitást.

A pszichoterápiás kezelések nagy többsége klasszikusan szemtől szemben ülve történik.

Beszélgetünk. Főként arról, ami a pácienst foglalkoztatja, amit fontosnak tart, ami meghatározza érzelem-és gondolatvilágát.

A pszichológus, kérdéseivel igyekszik feltárni a személyiség mozgatórugóit, a múlt és a jelen eseményei közötti összefüggéseket, a lelki folyamatok tudatos és tudattalan – sokszor elfojtott – jelenségeit, az esetleges párhuzamokat.

Figyelünk, visszacsatolunk, értelmezünk. Nem csak szavakból, hanem számtalan metakommunikációs jelzésből.

Így leírva, nagyon egyszerűnek látszhat. Talán sokan arra gondolnak most: „Ezt én is meg tudnám csinálni”.

Természetesen maga a folyamat sokkal-sokkal bonyolultabb, szándékosan rövidítettem, annak érdekében, hogy a pszichológusoktól való félelmeket enyhítsem, és a tévhiteket eloszlassam.

Mi nem szúrunk, nem vágunk, és semmilyen értelemben nem okozunk fájdalmat senkinek.

Az igazsághoz azonban az is hozzátartozik, hogy a lélek mély bugyrainak feltárása, az önmagunkkal való szembesülés olykor nagyon is mély fájdalommal jár.

A terápiás folyamat végén azonban találkozhatunk valódi, a hibáival együtt is szerethető önmagunkkal.
Meglelve a belső békét, harmóniában élhetünk környezetünkkel, a nagyvilággal.

Share
Pszichológus Online

Párterápia helyett, mellett – avagy “Amit még mindig tudni akarsz a szexröl”

Korábban két bejegyzést is írtam egy filmről, mely a fordítás és vetítések helye szerint két címet is kapott: „Tűzbiztos házasság” és „Szerelempróba”. Egy házasság megmentéséről szól, és itt található a kommentem róla.

Most ismét egy filmet szeretnék ajánlani megtekintésre, nem feltétlenül azért, mert filmtörténeti szempontból kiemelkedő alkotásnak tekintem. Még csak nem is azért, mintha szakmai szemmel nem lenne megkérdőjelezhető az abban zajló pszichoterápiás munka.

Az „Amit még mindig tudni akarsz a szexről” című film nálam a könnyű, nyári esték kikapcsolódós kategóriájába sorolódik, aminek jelenetein jókat lehet nevetni, de akár másnapra, harmadnapra elfelejtődik.

Mégis ajánlom megtekintésre minden olyan párnak, akik bármilyen ok miatt úgy érzik, hogy válságba került a házasságuk, kapcsolatuk.
Sőt, azoknak is, akiknek még nem…

Mint a filmben is elhangzik, minden párkapcsolatban vannak olyan időszakok, amikor megbillen az egyensúly, felbomlik az összhang, a korábbi harmónia.

De ha megvan a legfontosabb alap, a kölcsönös szeretet és megbecsülés, a változtatási, jobbítási szándék, akkor akár a filmből levonható tanulságok is megfogalmazódhatnak. Hosszabb időre is, mint két-három nap…

A terápiával szemben eleve tiltakozással álló férjtől, aki a harmadik nap után ki akar szállni az egészből, azt kérdezi a pszichológus: biztos, hogy mindent megtett annak érdekében, hogy rendbe jöjjön a kapcsolatuk?
A párkapcsolati válság éppen úgy része az életünknek és éppen úgy gyógyítható, mint bármilyen fertőzés egy járvány idején.

Amikor valamilyen fertőzést kapunk, nem a testünket igyekszünk lecserélni, hanem gyógyírt keresünk, orvoshoz fordulunk. És a megfelelő kezelés után meggyógyulunk.
Vajon miért van az, hogy a lelki egészségünk érdekében, a korábban legjobban szeretett társunkért mindezt nem tesszük meg?
Hogy válni, szakítani akarunk, miközben van, lehetne megoldás???

Share