Pszichológus Online

Apává válni…

Saigoni lakásunk a ház nyolcadik emeletén van. A minap, amint vásárolni indultam, hívtam a liftet, mely a negyedikről érkezett. Meglepetésemre már két kb. harminc év körüli férfi volt benne – nem könnyű megtippelni az ázsiai emberek életkorát, mint ahogyan ők is hasonlóan vannak velünk. Sőt, az sem mindig biztos a vonások alapján, hogy vietnamival vagy más délkelet-ázsiaival találkozom, sokféle náció lakik a házunkban, és olykor nehezen azonosíthatóak a mi szemünkkel árnyalatnyinak látszó különbségek.

Egyikük azonnal párbeszédet kezdeményezett, mely lefordítva a következőképpen zajlott:

– Honnan jöttél?

– Magyarországról.

– Áh, Magyarországról (széles mosoly – bennem a szokott öröm, hurrá, ő is tudja, hol van kis hazánk!)
Én Amerikából jöttem. Ő pedig – mutat a másikra, aki amúgy jól érzékelhetően retardált – Mexikóból. Mióta laksz Vietnamban?

– Tavaly február óta.

– Igen? Én már három éve.

Kis szünet…

– A nővére terhes lett – mutat a társára. – Azért költöztem ide.

És máris majdnem mindent értek.

Persze nagyon nem mindent. Mégsem élek az otthon már poénná vált „Akarsz róla beszélni?” című fordulattal, nem kérdezek tovább, nem mondom, hogy pszichológus vagyok és ha gondolod, szívesen beszélgetek veled, csak csöngess be.

Egyszerűen csak lemerevedek a megfogalmazástól, miközben a lift kellő gyorsasággal érkezik a földszintre ahhoz, hogy bármi kínos csend beállhasson.

A kérdéseim csak később lódulnak meg, így már csak magamban fogalmazgatom.

Elsőként is: Amúgy te hol voltál, amikor a fiú nővére teherbe esett?  (A kérdés persze költői, ha a helyet, körülményeket nem is pontosan tudjuk, azért a lényeget igen!)

És egyáltalán, lehet ilyen szárazon, lecsupaszítva közölni azt a tényt, hogy a nem tudni, mennyire örömteli aktusból három éve fogant egy gyermek, gyökeresen megváltoztatva két ember életét?

Miért volt Amerikában a „megesett” lány, miért nem ott folytattátok az életet közösen, miért kellett ide költöznöd, miközben a lehető legtöbb vietnami család azon van, hogy a lányai külföldön találjanak házastársat és egyben nagy szerencsét?

És legfőképpen: hogy érzed magad itt, visszatérve egykori hazádba?

Mégis nagyon örülnék, ha összefutnánk újra a liftben. Meghívnám egy beszélgetésre.

Mert sokat tanultam már az itteni, nagyon is eltérő mentalitásról, de még nem eleget.

Share

Pszichológus szerző:

Mottó: Imádom a pszichológiát. Ezért is választottam hivatásként.

Bemutatkozás: Az Eötvös Lóránd Tudományegyetem Pszichológia szakán 1986-ban végeztem, majd 1988-ban klinikai szakpszichológusi képesítést szereztem.

A veszprém megyei Káptalantótiban található magánrendelőmben pszichoterápiás segítséget, tanácsadást nyújtok azok számára, akik önértékelési vagy életvezetési nehézségekkel, önbizalomhiánnyal küzdenek, akik úgy érzik, hogy aktuálisan elakadtak az életükben vagy éppen döntésképtelennek érzik magukat egy sorsdöntő helyzetben.

Támogató terápiában segítek a gyász, veszteség, krízishelyzet érzelmi feldolgozásában.

Egyéni terápia és tanácsadás keretében segítem a depressziós levertséggel, szorongással és pánikjellegű tünetekkel hozzám fordulókat.

1990 óta foglalkozom meddőségi panaszokkal küzdő és lombikbébi-programban részt vevő házaspárokkal, segítve a gyermekre várakozás nehéz időszakának lelki megélését. Tapasztalataimról „Várva Várt Babák – Lombikbébi történetek” címmel könyvet írtam.

Házaspároknak párkapcsolati terápia keretében, hosszú évek gyakorlata alapján kidolgozott módszerrel adok útmutatást arra vonatkozóan, hogyan lehet közösen túljutni egy-egy hullámvölgyön, konfliktussal terhelt, elbizonytalanodott időszakon.

Azok számára, akik nem tudnak személyesen felkeresni, online tanácsadást nyújtok skype-on.

Időpont-egyeztetés e-mail-en vagy a 06-30-99 15 651-es telefonszámon lehetséges.

Szakmai tapasztalataimról, módszereimről további részleteket a honlapomon talál. Ha úgy érzi, segíthetek, örömmel várom jelentkezését!

Amire büszke vagyok:

Talán ezt a kérdést a legnehezebb megválaszolni, hiszen szerénytelenségnek tűnhet…Büszke vagyok a Gyermekeimre és a szakmai munkámra egyaránt. Ha újra kellene kezdenem, mindent éppen így csinálnék….