Pszichológus Online

Párkapcsolatok gyógyítása

A minap megnéztem egy amerikai filmet, melynek eredeti címe: Fireproof. Magyar nyelven két címet is kapott: Tűzbiztos házasság, Szerelempróba.

 

A film több változatban is ingyen letölthető a net-ről, akár eredetiben, akár magyar felirattal, akár – az HBO-nak köszönhetően – szinkronizáltan.

Tanulságos film, igazi forgatókönyvet ad arra vonatkozóan, hogyan lehet megmenteni egy félresiklott kapcsolatot.

Ajánlom mindenkinek, aki párkapcsolatban él. És nem csak azoknak, akik esetleg éppen válságban vannak. Sőt, annál inkább, ne kelljen eljutniuk odáig…

S jóllehet, a filmnek erős vallási vonulata (is) van, biztos vagyok abban, hogy hittől és felekezettől függetlenül bárki számára hordoz üzenetet.

Jómagam úgy vagyok, hogy minden szempontból igyekszem elkerülni a fanatizmust, a hittérítést pedig végképp. Inkább mindig kiválasztom a tanulhatót, az üzenetet, amit egy-egy helyzet, tapasztalás adhat. És ez a film, amellett, hogy nézhető, fordulatos, bőven elegendő segédkezet is nyújt.

A film egy házaspárról szól, akik két év után válás-közeli helyzetbe kerültek.

ba_pszichologus_hazassagi_krizis_valsag_022A férj, aki amúgy tűzoltóként dolgozik, nap, mint nap emberi életek megmentéséért küzd. Csak éppen arra nincs eszköztára, hogyan lehetne megmenteni a házasságukat…

Amikor bejelenti a szüleinek, hogy elválnak, az apja negyven napot kér tőle.

Negyven napnyi feladatsort kap arról, mi mindent tehet annak érdekében, hogy visszataláljanak egymáshoz a feleségével.

Kétségtelen, hogy nem könnyűek a feladatok.

Egy megromlott kapcsolatból hajlamosabbak vagyunk inkább gyorsan kimenekülni, mint újabb erőfeszítéseket tenni, újabb energiákat belefektetni. Főleg akkor, amikor újabb falakba ütközünk és csak visszautasítást kapunk.

Pedig ha bárki belegondol, negyven nap erőfeszítés igazán semmiség egy egész hátralévő élethez képest. Évekhez, évtizedekhez, amit együtt tölthetünk, miután túljutottunk az átmeneti nehézségeken. És aminek kapcsán még inkább összekovácsolódhatunk azzal, akit egykor örökre magunkénak választottunk.

Legközelebbi bejegyzésemben részletesebben is elemzem a filmbeli helyzetet…

 

Share

Pszichológus szerző:

Mottó: Imádom a pszichológiát. Ezért is választottam hivatásként.

Bemutatkozás: Az Eötvös Lóránd Tudományegyetem Pszichológia szakán 1986-ban végeztem, majd 1988-ban klinikai szakpszichológusi képesítést szereztem.

A veszprém megyei Káptalantótiban található magánrendelőmben pszichoterápiás segítséget, tanácsadást nyújtok azok számára, akik önértékelési vagy életvezetési nehézségekkel, önbizalomhiánnyal küzdenek, akik úgy érzik, hogy aktuálisan elakadtak az életükben vagy éppen döntésképtelennek érzik magukat egy sorsdöntő helyzetben.

Támogató terápiában segítek a gyász, veszteség, krízishelyzet érzelmi feldolgozásában.

Egyéni terápia és tanácsadás keretében segítem a depressziós levertséggel, szorongással és pánikjellegű tünetekkel hozzám fordulókat.

1990 óta foglalkozom meddőségi panaszokkal küzdő és lombikbébi-programban részt vevő házaspárokkal, segítve a gyermekre várakozás nehéz időszakának lelki megélését. Tapasztalataimról „Várva Várt Babák – Lombikbébi történetek” címmel könyvet írtam.

Házaspároknak párkapcsolati terápia keretében, hosszú évek gyakorlata alapján kidolgozott módszerrel adok útmutatást arra vonatkozóan, hogyan lehet közösen túljutni egy-egy hullámvölgyön, konfliktussal terhelt, elbizonytalanodott időszakon.

Azok számára, akik nem tudnak személyesen felkeresni, online tanácsadást nyújtok skype-on.

Időpont-egyeztetés e-mail-en vagy a 06-30-99 15 651-es telefonszámon lehetséges.

Szakmai tapasztalataimról, módszereimről további részleteket a honlapomon talál. Ha úgy érzi, segíthetek, örömmel várom jelentkezését!

Amire büszke vagyok:

Talán ezt a kérdést a legnehezebb megválaszolni, hiszen szerénytelenségnek tűnhet…Büszke vagyok a Gyermekeimre és a szakmai munkámra egyaránt. Ha újra kellene kezdenem, mindent éppen így csinálnék….