Pszichológus Online

Párterápia helyett, mellett – avagy „Amit még mindig tudni akarsz a szexröl”

Korábban két bejegyzést is írtam egy filmről, mely a fordítás és vetítések helye szerint két címet is kapott: „Tűzbiztos házasság” és „Szerelempróba”. Egy házasság megmentéséről szól, és itt található a kommentem róla.

Most ismét egy filmet szeretnék ajánlani megtekintésre, nem feltétlenül azért, mert filmtörténeti szempontból kiemelkedő alkotásnak tekintem. Még csak nem is azért, mintha szakmai szemmel nem lenne megkérdőjelezhető az abban zajló pszichoterápiás munka.

Az „Amit még mindig tudni akarsz a szexről” című film nálam a könnyű, nyári esték kikapcsolódós kategóriájába sorolódik, aminek jelenetein jókat lehet nevetni, de akár másnapra, harmadnapra elfelejtődik.

Mégis ajánlom megtekintésre minden olyan párnak, akik bármilyen ok miatt úgy érzik, hogy válságba került a házasságuk, kapcsolatuk.
Sőt, azoknak is, akiknek még nem…

Mint a filmben is elhangzik, minden párkapcsolatban vannak olyan időszakok, amikor megbillen az egyensúly, felbomlik az összhang, a korábbi harmónia.

De ha megvan a legfontosabb alap, a kölcsönös szeretet és megbecsülés, a változtatási, jobbítási szándék, akkor akár a filmből levonható tanulságok is megfogalmazódhatnak. Hosszabb időre is, mint két-három nap…

A terápiával szemben eleve tiltakozással álló férjtől, aki a harmadik nap után ki akar szállni az egészből, azt kérdezi a pszichológus: biztos, hogy mindent megtett annak érdekében, hogy rendbe jöjjön a kapcsolatuk?
A párkapcsolati válság éppen úgy része az életünknek és éppen úgy gyógyítható, mint bármilyen fertőzés egy járvány idején.

Amikor valamilyen fertőzést kapunk, nem a testünket igyekszünk lecserélni, hanem gyógyírt keresünk, orvoshoz fordulunk. És a megfelelő kezelés után meggyógyulunk.
Vajon miért van az, hogy a lelki egészségünk érdekében, a korábban legjobban szeretett társunkért mindezt nem tesszük meg?
Hogy válni, szakítani akarunk, miközben van, lehetne megoldás???

Share

Pszichológus szerző:

Mottó: Imádom a pszichológiát. Ezért is választottam hivatásként.

Bemutatkozás: Az Eötvös Lóránd Tudományegyetem Pszichológia szakán 1986-ban végeztem, majd 1988-ban klinikai szakpszichológusi képesítést szereztem.

A veszprém megyei Káptalantótiban található magánrendelőmben pszichoterápiás segítséget, tanácsadást nyújtok azok számára, akik önértékelési vagy életvezetési nehézségekkel, önbizalomhiánnyal küzdenek, akik úgy érzik, hogy aktuálisan elakadtak az életükben vagy éppen döntésképtelennek érzik magukat egy sorsdöntő helyzetben.

Támogató terápiában segítek a gyász, veszteség, krízishelyzet érzelmi feldolgozásában.

Egyéni terápia és tanácsadás keretében segítem a depressziós levertséggel, szorongással és pánikjellegű tünetekkel hozzám fordulókat.

1990 óta foglalkozom meddőségi panaszokkal küzdő és lombikbébi-programban részt vevő házaspárokkal, segítve a gyermekre várakozás nehéz időszakának lelki megélését. Tapasztalataimról „Várva Várt Babák – Lombikbébi történetek” címmel könyvet írtam.

Házaspároknak párkapcsolati terápia keretében, hosszú évek gyakorlata alapján kidolgozott módszerrel adok útmutatást arra vonatkozóan, hogyan lehet közösen túljutni egy-egy hullámvölgyön, konfliktussal terhelt, elbizonytalanodott időszakon.

Azok számára, akik nem tudnak személyesen felkeresni, online tanácsadást nyújtok skype-on.

Időpont-egyeztetés e-mail-en vagy a 06-30-99 15 651-es telefonszámon lehetséges.

Szakmai tapasztalataimról, módszereimről további részleteket a honlapomon talál. Ha úgy érzi, segíthetek, örömmel várom jelentkezését!

Amire büszke vagyok:

Talán ezt a kérdést a legnehezebb megválaszolni, hiszen szerénytelenségnek tűnhet…Büszke vagyok a Gyermekeimre és a szakmai munkámra egyaránt. Ha újra kellene kezdenem, mindent éppen így csinálnék….