Pszichológus Online

Pszichoterápia, pszichológiai kezelés

Amikor új társaságba kerülök, gyakran megkérdezik, hogyan is dolgozom pszichológusként, milyen valójában a munkám. Sokan úgy képzelik, hogy egy széken ülve nézem és hallgatom az előttem csukott szemmel kanapén fekvő páciensemet. És persze, hogy jó nagyokat hallgatok…

Freud-Sofa-pszichoterapiaSigmund Freud nyomán ez az általános kép alakult ki a pszichoterápiás munkáról, mely sokszor megfoghatatlannak tűnik egy laikus számára.

Ezért is gondoltam, hogy megpróbálom tömören összefoglalni a terápiás munka folyamatát.

Valójában a mindennapi munkánkban ritkán jut szerepe a kanapénak. Pontosabban csupán a számos pszichológiai módszer némelyikében, döntően a Freud által kidolgozott pszichoanalízisben.

Mára már rengeteg metódus létezik, tánc-, mozgás-, zene-, rajzterápia, hogy csak néhányat említsek azok közül, amelyek nagyon is megkívánják a test mozgatását, az interaktivitást.

A pszichoterápiás kezelések nagy többsége klasszikusan szemtől szemben ülve történik.

Beszélgetünk. Főként arról, ami a pácienst foglalkoztatja, amit fontosnak tart, ami meghatározza érzelem-és gondolatvilágát.

A pszichológus, kérdéseivel igyekszik feltárni a személyiség mozgatórugóit, a múlt és a jelen eseményei közötti összefüggéseket, a lelki folyamatok tudatos és tudattalan – sokszor elfojtott – jelenségeit, az esetleges párhuzamokat.

Figyelünk, visszacsatolunk, értelmezünk. Nem csak szavakból, hanem számtalan metakommunikációs jelzésből.

Így leírva, nagyon egyszerűnek látszhat. Talán sokan arra gondolnak most: „Ezt én is meg tudnám csinálni”.

Természetesen maga a folyamat sokkal-sokkal bonyolultabb, szándékosan rövidítettem, annak érdekében, hogy a pszichológusoktól való félelmeket enyhítsem, és a tévhiteket eloszlassam.

Mi nem szúrunk, nem vágunk, és semmilyen értelemben nem okozunk fájdalmat senkinek.

Az igazsághoz azonban az is hozzátartozik, hogy a lélek mély bugyrainak feltárása, az önmagunkkal való szembesülés olykor nagyon is mély fájdalommal jár.

A terápiás folyamat végén azonban találkozhatunk valódi, a hibáival együtt is szerethető önmagunkkal.
Meglelve a belső békét, harmóniában élhetünk környezetünkkel, a nagyvilággal.

Share

Pszichológus szerző:

Mottó: Imádom a pszichológiát. Ezért is választottam hivatásként.

Bemutatkozás: Az Eötvös Lóránd Tudományegyetem Pszichológia szakán 1986-ban végeztem, majd 1988-ban klinikai szakpszichológusi képesítést szereztem.

A veszprém megyei Káptalantótiban található magánrendelőmben pszichoterápiás segítséget, tanácsadást nyújtok azok számára, akik önértékelési vagy életvezetési nehézségekkel, önbizalomhiánnyal küzdenek, akik úgy érzik, hogy aktuálisan elakadtak az életükben vagy éppen döntésképtelennek érzik magukat egy sorsdöntő helyzetben.

Támogató terápiában segítek a gyász, veszteség, krízishelyzet érzelmi feldolgozásában.

Egyéni terápia és tanácsadás keretében segítem a depressziós levertséggel, szorongással és pánikjellegű tünetekkel hozzám fordulókat.

1990 óta foglalkozom meddőségi panaszokkal küzdő és lombikbébi-programban részt vevő házaspárokkal, segítve a gyermekre várakozás nehéz időszakának lelki megélését. Tapasztalataimról „Várva Várt Babák – Lombikbébi történetek” címmel könyvet írtam.

Házaspároknak párkapcsolati terápia keretében, hosszú évek gyakorlata alapján kidolgozott módszerrel adok útmutatást arra vonatkozóan, hogyan lehet közösen túljutni egy-egy hullámvölgyön, konfliktussal terhelt, elbizonytalanodott időszakon.

Azok számára, akik nem tudnak személyesen felkeresni, online tanácsadást nyújtok skype-on.

Időpont-egyeztetés e-mail-en vagy a 06-30-99 15 651-es telefonszámon lehetséges.

Szakmai tapasztalataimról, módszereimről további részleteket a honlapomon talál. Ha úgy érzi, segíthetek, örömmel várom jelentkezését!

Amire büszke vagyok:

Talán ezt a kérdést a legnehezebb megválaszolni, hiszen szerénytelenségnek tűnhet…Büszke vagyok a Gyermekeimre és a szakmai munkámra egyaránt. Ha újra kellene kezdenem, mindent éppen így csinálnék….