Pszichológus Online

Személyes pszichológiai rendelés

Örömmel jelenthetem, hogy végre elkészült a házunk és benne a személyes rendelőm is.

Pszichológiai magánrendelés Veszprém megyébenAki részese volt már komolyabb házfelújításnak, bizonyára nem lepődik meg azon a csúszáson, hogy az általam tervezett július helyett Karácsonyra lett készen minden….

A lényeg, hogy most már szeretettel tudok fogadni mindenkit, aki személyes terápiára szeretne jelentkezni.

A rendelőt saját ötleteim alapján rendeztem be, stílusában igyekeztem alkalmazkodni az általam imádott fagerendás mennyezet hangulatához. Sok mindent saját kezűleg újítottam, alakítottam a szekrényeken, polcokon, ami különösen jó érzéssel tölt el.

 

Magánpszichológus rendelése Veszprém megyében, KáptalantótibanMost, hogy készen lett, imádok leülni ebben a szobában.
Megnyugtat, elmélkedésre és magamba nézésre késztet, visszagondolok a múltra, eddigi életemre, a korábbi pácienseimre és a terápiákra.
És persze itt, ebben a környezetben jönnek az új inspirációk, ötletek. Hogy hogyan segíthetnék még többet, még jobban, milyen új módszerekkel gazdagíthatom a segítségnyújtás tárházát. Szerencsére ötletekben nem vagyok híján…

És akkor még nem is beszéltem a csodálatos környezetről, a körülöttünk lévő varázslatos tanúhegyekről, a Balaton közelségéről.

Abban a reményben várok minden hozzám fordulót a Veszprém megyei  Káptalantótiban, a Balaton-felvidék közepén, hogy hasonlóan fog érezni!

Share
Pszichológus Online

Amiért szeretem a pszichológusi hivatást

Pszichológusként nagyon szeretem a munkámat.

Nem csak azért, mert segíthetek, gyógyíthatok, rendkívüli felismeréseket és összefüggéseket találok/találunk a terápia során. Hiszen ehhez mindig ketten – párterápia esetén hárman – kellünk és ezáltal új utakat, lehetőségeket nyitunk meg.

Azért is szeretem, mert közben én magam is egy másik világba kerülök. Majdnem olyan, mint regényolvasás közben, amikor egy időre megszűnik a külvilág, azonosulok a szereplőkkel, ott vagyok, teljességgel átélem a helyzetet, körülményeket.

Egy másik ember, az ő életének megismerése számomra mindig örömet, kíváncsiságot jelent.

Minden alkalommal csodaként élem meg, ahogyan a terápia során haladunk a mélységekig.
Hétköznapi hasonlattal élve éppen úgy, mint amikor egy hagymát lépésenként kibontunk a rétegeiből, a legbelső magot keresve.

A személyiség rétegei

A személyiség rétegei

És ha már ezt a hasonlatot hoztam, talán éppen az lehet a baj a mindennapokban, hogy nem rétegenként haladunk, hanem keresztbe és kockákra vágunk.

Ahogyan a hagymával is tesszük étkezéshez előkészítve. Szétszabdaljuk és így alkalmunk sem adódhat megnézni a valódi belső rétegeket…

Share
Pszichológus Online

Online pszichológiai tanácsadás E-mailen

Mivel honlapomon szerepel, hogy az első e-mailre díjmentesen válaszolok, rengeteg tanácskérő levél érkezik hozzám.

Átlagosan napi másfél-két órát töltök azzal, hogy ezeket a leveleket megpróbálom a legjobb tudásom szerint, kézzelfogható útmutatást is nyújtva megválaszolni.

Ennyi időt dolgozom tehát naponta ingyen – mondjuk inkább -,  jótékonyságból.

Olykor, különösen elfoglaltabb időszakokban és egy-egy többoldalasra nyúló levél olvasásakor elgondolkodom, hogy megszüntetem, vagy legalábbis korlátozom ezt a szolgáltatást, de pontosan tudom, hány és hány embernek segítek, hány hozzám fordulónak jelent nagyon sokat a válaszom.

A munkám nemcsak hivatás, tényleg lélekkel és szívből végzem.

Emiatt sem lennék képes elvenni senki olyantól a lehetőséget, akinek talán ez az egyetlen cérnaszál, amibe kapaszkodhat, ahonnan segítséget remélhet.

Vannak néhányan, akiknek a figyelmét elkerüli, hogy csak az első levél megválaszolása díjmentes, és a kétségbeesésüket érezve nem tudom válasz nélkül hagyni a további kérdéseket. Olykor többszörös levelezés zajlik, mert tudom, és figyelembe veszem, nincsenek abban a helyzetben, hogy fizessenek a további terápiáért.

Vannak emellett, akiknek nagyon is módjukban állna megfizetni egy szakembert, de megszokták, hogy az interneten minden (?)  ingyen is elérhető. (Zárójelben megjegyzem, örömmel veszem, ha bárki elküldi nekem azon web-áruházak elérhetőségét, ahol díjmentesen lehet beszerezni termékeket, szolgáltatásokat :)))
Sokan újabb és újabb kérdéseket küldenek, mint ahogy újabb és újabb filmeket, zenei lemezeket töltenek le a kalóz-oldalakról.

Félreértés ne essék, rájuk sem haragszom, csupán híve vagyok a jogtiszta dolgoknak.

És mint ahogyan senki más, én sem tudok a mosolyommal, sem pénzen kívül semmi mással fizetni a közértben vagy a hentesnél.

Azt érzékelem, hogy a pszichológus segítőként jelenik meg a köztudatban, ami rendjén is van. De közben kevesen gondolnak utána, hogy valahol azért mi is pénzből, jövedelemből élünk. Hogy a mi munkánk is megélhetési forrás.

E kis kitérő után némi elemzés.

A hozzám érkező levelek tartalmát tekintve leggyakrabban az alábbi területeket érintik a kérdések:

– Párkapcsolati problémák (napi konfliktusok, együttmaradás-válás, harmadik felbukkanása)

– Depresszió (önleértékelési és öngyilkossági gondolatok)

– Önbizalomhiány, negatív énkép, önértékelési problémák

– Élethelyzet okozta önértékelési válság („szeretnék visszatalálni a régi önmagamhoz”)

– Tizenévesek útkeresési, önelfogadási és kapcsolati problémái (szülők, barátok, szerelem)

– A szexualitás ellaposodása, a szenvedély kihűlése a párkapcsolatokban (a társ rendszeresen pornófilmeket néz valódi együttlét helyett)

– Internet-függőség (beleértve a virtuális kapcsolatépítést, interneten létrejövő külső kapcsolatokat)

– Homoszexualitás (hogyan felvállalható)

– Elakadás a jövőt tekintve (továbbtanulás, karrier-épités)

Share
Pszichológus Online

Egy Pszichológus Naplójából

Klinikai szakpszichológusként rengeteg személyes, gyakorló online pszichológusként egyre bővülő internetes tapasztalattal a hátam mögött úgy érzem, elérkezett az ideje, hogy pszichológiai blogot indítsak. Itt szeretném megosztani minden érdeklődővel a mindennapi élményeimet, gondolataimat, meglátásaimat.

Személyes bemutatkozásom, szakmai hátterem, a segítségnyújtás területei és módjai részletesen olvashatóak az onlinepszichologus.com honlapomon.

Terveim szerint ezen a blogon a mindennapokról, sokakat érintő kérdésekről, új pszichológiai érdekességekről, hírekről és eredményekről is szeretnék beszámolni.

Ismertetek megtörtént eseteket, lezárt terápiákat, azzal a céllal, hogy bizonyos élethelyzetek, viselkedési modellek, emberi „játszmák”, és az ezekből levont következtetések mások számára is tanulságul szolgálhassanak. Természetesen mindvégig szem előtt tartom a pszichológus-etika alapszabályait, minden konkrét adatot, körülményt olyan mértékben megváltoztatok, hogy soha senki ne ismerhessen sem saját magára, sem senki másra.

2010 februárja óta az életem fordulatossá vált.
Két évig az életem  java részét Vietnam legnagyobb városában, Saigonban töltöttem, töltöttük, ott volt berendezett otthonunk, ott zajlott a mindennapi életünk. Negyedévente látogatottam haza, Magyarországra, alkalmanként egy-másfél hónapra, így az itthoni élettől semmilyen szempontból nem szakadtam el.

2011 végén visszatértem szülővárosomba, Budapestre, ahol mindig is éltem korábban. Hatalmas lendülettel vetettem bele magam az itthoni megszokott pezsgő életbe, a szakmai továbbképzésekbe, és persze abba a kulturális életbe is, ami Saigonban hiányzott.

2014 márciusában újabb jelentős fordulat következett, elköltöztünk a Balaton-felvidékre, ahol csodálatos környezetben élünk kicsit kétlaki életet. Az itteni csendesebb tempó alkalmat ad arra, hogy dolgozzunk, alkossunk, írjunk, fotózzunk, kiránduljunk nagyokat.

Változatlanul folytatom a pszichológiai tanácsadást, mind személyesen, mind online módon, skype-on keresztül.
És közben persze kéthetente, havonta mégis néhány napot Budapesten töltünk, nem csak a kultúra, hanem az ottmaradt Gyermekek, Unokák kedvéért is.

Remélve, hogy blogom a széles nagyközönséghez eljut, a stílust tekintve közérthetőségre és olvashatóságra törekszem, igyekszem a szakmai kifejezések használatát elkerülni.

Share