Pszichológus Online

Kicsit személyesen a változásokról…

A minap egy régi páciensem – nevezzük Máriának – megkeresett újra. Gyermekkori sérelemből adódó terápiáját bő másfél éve lezártuk, akkor elsőgyermekes anyukaként megtalálta az igazi belső lelki egyensúlyt. Párkapcsolata – amelyre minden korábbi feldolgozatlan sérelmét, azzal kapcsolatos szorongását kivetítette – harmonikussá vált, minden szempontból rátalált önmagára.

Második gyermeket terveztek, annak rendje-módja szerint meg is érkezett az új kis jövevény.

Mária – aki alapvetően is maximalista, minden tekintetben a tökéletességre törekszik -, nagyon igyekszik megfelelni a kétgyermekes anyuka szerepének. Nagyon is odafigyel, hogy elsőszülött kisfia semmiképpen ne élje meg sérelemként a kistestvér érkezését, hogy megkapja mindazt, amit korábban, egykeként. Hogy ne érezzen testvérféltékenységet.

Közben hatalmas bűntudat kezd kialakulni benne a második gyermeke iránt. Akinek már nem tudja ugyanazt a kizárólagos ráhangolódást nyújtani, mint az első gyereknek. Hogy most, a szoptatás napközben nem azokat a meghitt pillanatokat, együttléteket, egymásra hangolódást jelenti, amit először. Mert közben foglalkozik, akár legózik is a nagyobb gyerekkel.

Úgy érzi, nagyon sok szerepnek kell hirtelen megfelelnie, szétszakad, lefáradt, elfogytak az energiái.

Ritkán beszélek saját élményeimről, hiszen a terápia nem is szólhat erről.

Ezesetben kivételt tettem, és hogy hitelesen oldjam az aggodalmait, elmeséltem a saját emlékeimet.

A kisfiam éppen 2 éves és 9 hónapos volt, amikor megszületett a kishúga.

Régen vágytam már az anyaságra, így Balázs születése igazi eufórikus élményt jelentett. Hihetetlenül egymásra hangolódtunk, különösen, hogy fizikailag, külsőleg és lélekben is elképesztően hozzám hasonlított. Szabályosan összenőttünk…

Aztán eljött az idő, amikor megbeszéltük az apukájával, hogy számunkra eljött az ideje a kistestvérnek.

Számunkra, de nem tudtuk, nem tudhattuk, mennyire Balázs számára. Sokat meséltünk neki a születendő tesóról.

Várta nagyon, jóllehet akkoriban még nem volt ilyen fejlett és elterjedt az ultrahang, így azt, hogy milyen nemű a gyerek, csak a születésekor tudtuk meg.

Mellesleg ez éppen így volt jó, ma is így szeretném, éppen úgy, mint ahogy a karácsonyi ajándékaimat sem szeretném tudni előre.

Úgyis éreztem, hogy lány lesz….

Kétesélyes volt, vagy Zsófi születik, vagy Bence. Ahogyan Balázs akkoriban nevezte: Medence…

Zsófival kezdettől és máig is kivételesen jó testvérekké váltak, legnagyobb örömömre.

Bejegyzésem és ezzel az üzenetem éppen az, hogy igenis legalább akkora – ha nem nagyobb változás, mérföldkő – gyermektelen házaspárból átváltani gyermekessé, mint egygyermekesből szülőkből kétgyermekessé.

Annakidején igyekeztem én is mindennek megfelelni, teljesíteni minden szerepet. Anyaként, feleségként, háziasszonyként.

És arra emlékszem, nagyon is élénken, hogy amikor Zsófi négyhónapos lett, szabályosan végkimerültségben éreztem magamat, minden energiám lefogyott. Mintha nem is két gyerekem lenne, hanem legalább négy.

Ez az érzés, állapot eltartott egy ideig…

Időbe tellett, amire minden helyre/visszaállt.

Balázséknál hamarosan megszületik a második gyermek, Máté.

Nekik is írom ezt a bejegyzést, és természetesen mindenkinek, akik a második babát várják, vagy már éppen megszületett.

Mert ez egy igazi újabb mérföldkő az életükben. Hatalmas változás, feszültségekkel és akár kialvatlanságokkal is teli. Miközben oda kell figyelni az első gyerekre is.

Nem könnyű…

Kitartás, türelem és maximális összefogás szükséges mindkét fél részéről!

Share

Pszichológus szerző:

Mottó: Imádom a pszichológiát. Ezért is választottam hivatásként.

Bemutatkozás: Az Eötvös Lóránd Tudományegyetem Pszichológia szakán 1986-ban végeztem, majd 1988-ban klinikai szakpszichológusi képesítést szereztem.

A veszprém megyei Káptalantótiban található magánrendelőmben pszichoterápiás segítséget, tanácsadást nyújtok azok számára, akik önértékelési vagy életvezetési nehézségekkel, önbizalomhiánnyal küzdenek, akik úgy érzik, hogy aktuálisan elakadtak az életükben vagy éppen döntésképtelennek érzik magukat egy sorsdöntő helyzetben.

Támogató terápiában segítek a gyász, veszteség, krízishelyzet érzelmi feldolgozásában.

Egyéni terápia és tanácsadás keretében segítem a depressziós levertséggel, szorongással és pánikjellegű tünetekkel hozzám fordulókat.

1990 óta foglalkozom meddőségi panaszokkal küzdő és lombikbébi-programban részt vevő házaspárokkal, segítve a gyermekre várakozás nehéz időszakának lelki megélését. Tapasztalataimról „Várva Várt Babák – Lombikbébi történetek” címmel könyvet írtam.

Házaspároknak párkapcsolati terápia keretében, hosszú évek gyakorlata alapján kidolgozott módszerrel adok útmutatást arra vonatkozóan, hogyan lehet közösen túljutni egy-egy hullámvölgyön, konfliktussal terhelt, elbizonytalanodott időszakon.

Azok számára, akik nem tudnak személyesen felkeresni, online tanácsadást nyújtok skype-on.

Időpont-egyeztetés e-mail-en vagy a 06-30-99 15 651-es telefonszámon lehetséges.

Szakmai tapasztalataimról, módszereimről további részleteket a honlapomon talál. Ha úgy érzi, segíthetek, örömmel várom jelentkezését!

Amire büszke vagyok:

Talán ezt a kérdést a legnehezebb megválaszolni, hiszen szerénytelenségnek tűnhet…Büszke vagyok a Gyermekeimre és a szakmai munkámra egyaránt. Ha újra kellene kezdenem, mindent éppen így csinálnék….