Pszichológus Online

Boldogság

Egyik páciensem a boldogságról kérdezett a minap, egészen pontosan arról, hogyan lehet kivédeni a mindennapokba való beleszürkülést.

Azon túlmenően, hogy megvitattuk, milyen módszerekkel, programokkal, egymás felé fordulással lehet színesebbé tenni a hétköznapokat, azóta is foglalkoztat a kérdés.

BOLDOGSÁG. Mennyire gyönyörű maga a szó. Milyen tényszerű, hogy valamennyien ezt az állapotot óhajtjuk, kergetjük, űzzük. Mégis mennyire nyilvánvaló, hogy kinek-kinek egészen mást jelent.

Kíváncsiságból megnéztem a wikipédián, mit is írnak róla.

Idézem: „A boldogság pozitív  érzelmekkel jellemezhető mentális állapot, amely a megelégedettségtől az egészen intenzív örömérzésig terjedhet.

Ugyanott találtam egy meghatározást Delia Steinberg Guzmán-tól: „A boldogság egy olyan ideális állapot, amelyre bár vágyunk, mégsem tudjuk meghatározni, hiszen magában foglalja életünk minden oldalát és ezzel emberi teljességünket.”

Akkor mi is valójában a boldogság? Létezik-e a maga teljességében, jelen lehet-e folyamatosan az életünkben vagy csak rövid idejű életérzésről van szó, amikor jó lenne az idő sodrását megállítani, hogy az a pillanat, az az óra örökké tartson?

Saigonban monszun idején elképesztő mennyiségű eső zuhog le pár óra alatt, a széles csatornanyílások nem győzik elnyelni. Egyik-másik utcában térdig ér a víz, járművekkel megközelíthetetlenné válik. Elnézem ilyenkor a helyi gyerekeket, akik perceken belül megjelennek felfújt gumimatracukkal és vidáman hemperegnek, lubickolnak többnyire anyaszült meztelenül a tisztának legjobb indulattal sem nevezhető vízben. Boldogok. Éppen úgy, mint a szüleik, akik mosolyogva nézik önfeledt szórakozásukat.

Boldoggá tehet egy éhező embert egy falat kenyér, egy megfáradt vándort egy árnyékos út menti pad, egy magányost egy őszinte, odafigyelő szó, egy hajléktalant a duruzsoló kályha melege, két szerelmest az együtt töltött idő, a szülőt gyermeke mosolya és ölelése. Azt hiszem, a végtelenségig lehetne folytatni a felsorolást.

Az is tény, hogy ez az érzés nagyon széles skálán mozog, változó intenzitású lehet.

Az pedig egyáltalán nem kérdés, hogy elsősorban saját magunk tehetünk annak érdekében, hogy valóban áthassa emberi teljességünket. Még a szürke hétköznapokban is.

Share

Pszichológus szerző:

Mottó: Imádom a pszichológiát. Ezért is választottam hivatásként.

Bemutatkozás: Az Eötvös Lóránd Tudományegyetem Pszichológia szakán 1986-ban végeztem, majd 1988-ban klinikai szakpszichológusi képesítést szereztem.

A veszprém megyei Káptalantótiban található magánrendelőmben pszichoterápiás segítséget, tanácsadást nyújtok azok számára, akik önértékelési vagy életvezetési nehézségekkel, önbizalomhiánnyal küzdenek, akik úgy érzik, hogy aktuálisan elakadtak az életükben vagy éppen döntésképtelennek érzik magukat egy sorsdöntő helyzetben.

Támogató terápiában segítek a gyász, veszteség, krízishelyzet érzelmi feldolgozásában.

Egyéni terápia és tanácsadás keretében segítem a depressziós levertséggel, szorongással és pánikjellegű tünetekkel hozzám fordulókat.

1990 óta foglalkozom meddőségi panaszokkal küzdő és lombikbébi-programban részt vevő házaspárokkal, segítve a gyermekre várakozás nehéz időszakának lelki megélését. Tapasztalataimról „Várva Várt Babák – Lombikbébi történetek” címmel könyvet írtam.

Házaspároknak párkapcsolati terápia keretében, hosszú évek gyakorlata alapján kidolgozott módszerrel adok útmutatást arra vonatkozóan, hogyan lehet közösen túljutni egy-egy hullámvölgyön, konfliktussal terhelt, elbizonytalanodott időszakon.

Azok számára, akik nem tudnak személyesen felkeresni, online tanácsadást nyújtok skype-on.

Időpont-egyeztetés e-mail-en vagy a 06-30-99 15 651-es telefonszámon lehetséges.

Szakmai tapasztalataimról, módszereimről további részleteket a honlapomon talál. Ha úgy érzi, segíthetek, örömmel várom jelentkezését!

Amire büszke vagyok:

Talán ezt a kérdést a legnehezebb megválaszolni, hiszen szerénytelenségnek tűnhet…Büszke vagyok a Gyermekeimre és a szakmai munkámra egyaránt. Ha újra kellene kezdenem, mindent éppen így csinálnék….