Pszichológus Online

Párkapcsolati klinika, házassági válság kezelése

Az előzőekben részletesebben írtam a különböző személyiségtípusokról és arról, hogy mi is okozhatja két ember folyamatos csatározását a párkapcsolatban.

Ami persze korántsem ennyire egyszerű. Nem feltétlenül csak a temperamentumbeli különbségek vezetnek egy kapcsolat megromlásához.

Ahogyan személyes életünknek megvannak a maga ciklusai, jellemző szakaszai, éppen úgy ciklusokra osztható a házasság, együttélés.

Az első időszakot a felhőtlen lángolás, a szerelem, az a bizonyos rózsaszínű köd uralja.

ba_pszichologus_hazassagi_krizis_valsag_051Többnyire ennek alapján érlelődik meg a döntés az összeköltözésről, együttélésről, házasságkötésről. És megkezdődik az összeszokás, egymás alaposabb megismerése, egyben az otthonteremtés, fészeképítés időszaka.

A gyermek, gyermekek születése gyökeres változást hoz két ember életébe, hatalmas örömöket, ugyanakkor felelősséget, nehézségeket is. És ezzel megkezdődik a következő időszak, amely döntően a gyereknevelésről szól. És persze közben karrierépítésről, szakmai előmenetelről, esetleg saját vállalkozás menedzseléséről.

Aztán a gyermekek egyszer csak felnőnek, kirepülnek, a házaspár pedig magára marad.

Ha sikeresen túljutottak azon a számos buktatón és hullámvölgyön, melyet az élet óhatatlanul mindnyájunk elé tesz, ebben az időszakban új perspektívák nyílhatnak meg.

Ismét kellő idő áll rendelkezésre saját magunkra, egymásra, addig meg nem valósult álmok beteljesítésére.

Ez így, pár mondatba tömörítve nagyon egyszerűnek hangzik. Holott korántsem az.

Ciklusváltások idején és azon kívül is számos alkalommal kerülünk válságba, mélypontra, gödörbe. Nem csak önmagunkkal, hanem a társunkkal is.

Az utóbbi időben egyre többen fordulnak hozzám párkapcsolati krízis miatt. Aminek nagyon örülök. Természetesen nem azért, mert krízisben vannak, hanem azért, mert azt tapasztalom, hogy egyre többen szeretnének megoldást találni, a kapcsolatuk javítását helyezik előtérbe, válás helyett. Határozottan azt érzem, hogy változik a szemlélet, erősödik a család, az összetartozás, a jobbítás, megújulás igénye.

Külön örömmel tölt el, hogy azok a házaspárok, akik felkerestek, akikkel objektív szemmel át tudtuk beszélni a problémák lényegét, a helyzetre szabott „feladatok” nyomán visszataláltak egymáshoz és ismét boldogan élnek együtt.

Emiatt a következő bejegyzéseimben is még a „párkapcsolati klinika” kérdéseiről, eredményeiről fogok írni.

Share

Pszichológus szerző:

Mottó: Imádom a pszichológiát. Ezért is választottam hivatásként.

Bemutatkozás: Az Eötvös Lóránd Tudományegyetem Pszichológia szakán 1986-ban végeztem, majd 1988-ban klinikai szakpszichológusi képesítést szereztem.

A veszprém megyei Káptalantótiban található magánrendelőmben pszichoterápiás segítséget, tanácsadást nyújtok azok számára, akik önértékelési vagy életvezetési nehézségekkel, önbizalomhiánnyal küzdenek, akik úgy érzik, hogy aktuálisan elakadtak az életükben vagy éppen döntésképtelennek érzik magukat egy sorsdöntő helyzetben.

Támogató terápiában segítek a gyász, veszteség, krízishelyzet érzelmi feldolgozásában.

Egyéni terápia és tanácsadás keretében segítem a depressziós levertséggel, szorongással és pánikjellegű tünetekkel hozzám fordulókat.

1990 óta foglalkozom meddőségi panaszokkal küzdő és lombikbébi-programban részt vevő házaspárokkal, segítve a gyermekre várakozás nehéz időszakának lelki megélését. Tapasztalataimról „Várva Várt Babák – Lombikbébi történetek” címmel könyvet írtam.

Házaspároknak párkapcsolati terápia keretében, hosszú évek gyakorlata alapján kidolgozott módszerrel adok útmutatást arra vonatkozóan, hogyan lehet közösen túljutni egy-egy hullámvölgyön, konfliktussal terhelt, elbizonytalanodott időszakon.

Azok számára, akik nem tudnak személyesen felkeresni, online tanácsadást nyújtok skype-on.

Időpont-egyeztetés e-mail-en vagy a 06-30-99 15 651-es telefonszámon lehetséges.

Szakmai tapasztalataimról, módszereimről további részleteket a honlapomon talál. Ha úgy érzi, segíthetek, örömmel várom jelentkezését!

Amire büszke vagyok:

Talán ezt a kérdést a legnehezebb megválaszolni, hiszen szerénytelenségnek tűnhet…Büszke vagyok a Gyermekeimre és a szakmai munkámra egyaránt. Ha újra kellene kezdenem, mindent éppen így csinálnék….